Saturday, 20 January 2018

POLATLI TOPÇU VE FÜZE OKULU - ASTEĞMENLİK - 1

Askerlik ile ilk tanışmanız bir gün ansızın evinize gelen bir zarf ile olabilir ama işinizi garantiye almak adına 20’li yaşlara gelindiğinde herhangi bir askerlik şubesine uğrayıp askerlik durumunuzu öğrenmenizde fayda vardır. Eve gelen zarf ilk açıldığında adeta bir suç işlemişsiniz veya asker kaçağıymışsınız gibi bir hissiyat oluşturabilir ama kesinlikle paniğe kapılmaya gerek yok, tabi 32 yaşında değilseniz.


Normal koşullarda siz derslerle, vizelerle, finallerle uğraşırken üniversiteniz tecil işlemlerinizi yapar ama bazı üniversiteler bu işlemleri yapmayabilir ve evinize yukarıda bahsedilen tebligat gelebilir. Böyle bir durumda üniversiteden alınan öğrenci belgesi ile en yakın askerlik şubesine gidip üniversitedeki öğreniminizin devam ettiğini belirtmeniz yeterlidir. Bu basit işlem ile üniversite öğreniminizin sonuna kadar askerliğiniz tecil ettirilmiş olur. Mezun olduğunuzda ise YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu), ASAL'a (Asker Alma Dairesi Başkanlığı) mezun olduğunuzu bildirir ve lisans eğitimi sebebiyle yıllar önce yaptırdığınız teciliniz düşer. “Mezun olur olmaz askere gitmek istiyor muyum, istemiyor muyum; gitmeli miyim, gitmemeli miyim?” gibi soruları kendinize sormaya başlayabilirsiniz. Artık karar zamanı gelip çatmıştır. Kararınızı verdikten sonra diplomanızın bol bol fotokopisini çektirerek en yakın askerlik şubesine diplomanızın aslını ve fotokopilerini, nüfus cüzdanı aslını ve fotokopilerini da yanınıza alarak gidiniz. Askere gitmek isteniz de istemeseniz de,  tecil ettirmek isteniz de istemeseniz de 20’li yaşlara gelindiğinde en yakın askerlik şubesine gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Bilhassa özel kurumlarda çalışmayı düşünenlere bir an önce askerlik görevlerini tamamlamaları tavsiyemdir. İş başvurusunda bulunduğunuzda "askerliğini tamamlamamış erkek adayları prensip gereği işe almıyoruz" sözü ile karşılaşabilirsiniz. Kamu kurumlarında çalışanların ve çalışmayı düşünenlerin işleri bu konuda biraz daha kolay olabilir. Mezun olur olmaz KPSS’ye girip, öğretmen olarak atması yapılıp, 1 yıllık adaylık süreci sonrası adaylığı kalkıp, askerlik nedeniyle aylıksız izne ayrılıp, askerliğini 1 yıl süre ile yedek subay (asteğmen) olarak yapıp ve en sonunda atandığı yerde görevine devam eden birisi olarak, atama öncesi askerlik ile atama sonrası askerlik arasında çok da fazla fark göremedim. Evlilik, maddi imkânlar, sağlık gibi durumlara, hayallerinize ve gelecek planlamalarınıza göre seçiminizi yapabilirsiniz. Bedelli askerlik de düşünülebilir ama yaş aralıkları ve hangi yıllarda bedelli askerlik başvurusu yapılacağını bilmek mümkün değildir. Mezun olduğunuzda hâlihazırda bir meslek sahibi iseniz veya askerliğe gitmenizi erteleyecek nedenleriniz varsa yüksek lisans ve doktora yaparak veya yurtdışında yaşayarak belirli bir yıla ve belirli bir yaşa kadar askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz ama bu seçenek çok da fazla önerilmez.

“Ne zaman askerlik sevk belgemi (sülüs) almalıyım?” sorusunun çok kısa ve net cevabı şu şekildedir. Sınıflandırma sonucunuz açıklanınca, e-devlet üzerinden sonucunuza baktığınızda sevk tarihlerini belirten bir tarih aralığı yazacaktır. Örneğin, "Sevk tarihi: 5-10 Kasım" olsun. Bunun anlamı 5 Kasım ile 10 Kasım arasında size uyan bir tarihte askerliğe sevk edilmeniz gerekiyor. Eğer 5 Kasım’dan daha önce sevk işlemi yaptırırsanız sevk tarihiniz 5 Kasım olacak şekilde işlem görürsünüz. Sınıflandırma sonucunda kısa dönem er olarak çıktıysanız, sevk tarihinin ilk günü veya daha öncesinde sevk işlemini yaptırmanızı tavsiye ederim. Yani bizim örneğimize göre, sülüsü 5 Kasım veya daha öncesindeki bir tarihte almanızda fayda var. Sebebi ise, kısa dönem askerliğin amacı bir an önce bitirip gelmek olduğu için ne kadar erken sevk edilirseniz o kadar erken terhis olursunuz. Yani 5 Kasım’da sevk edilen kişi 10 Kasım’da sevk edilen kişiye göre 5 gün daha erken terhis olur. Sınıflandırma sonucunda yedek subay olarak çıktıysanız, sevk tarihinin en son günü sevk işlemlerinizi yaptırmanızı tavsiye ederim. Yani, yukarıdaki örneğe göre 10 Kasım’da sülüsü almanız iyi olur. Nedeni ise, 5 Kasım’da sevk edilen kişilere göre 5 gün daha az acemilik yaparsınız, 5 gün daha geç terhis olursunuz fakat fazladan 5 günlük teğmen maaşı alırsınız. Yedek subaylıkta 1 seneniz geçeceği için 5 gün erken terhis olmak yerine 5 gün az acemilik yapıp 5 günlük de ekstradan teğmen maaşı almak daha mantıklı değil midir?

2 comments:

Anonymous said...

Kardeşim böyle detaylı bir yazı yazarak senden sonraki insanları aydınlattığın için, en içten teşekkürlerimi sunarım.

MEEFEEGEE said...

Zamanında bu tarz bir bilgi arayıp tam olarak bulamadığım için böyle bir yazı yazmayı kendime görev edinmiştim. İşinize yaradıysa ne mutlu, rica ederim :)

Post a Comment